U bent verzekerd voor uw AOW-pensioen en de Anw als u altijd in Nederland hebt gewoond en gewerkt. U bouwt namelijk pensioen op in de vijftig jaar voorafgaand aan uw pensioenleeftijd. Als u in deze zogenaamde 50-jaarsperiode altijd verzekerd bent geweest voor uw AOW, dan krijgt u ten tijde van het bereiken van uw pensioenleeftijd een volledig AOW-pensioen.
Het kan voorkomen dat u in de 50-jaarsperiode (tijdelijk) niet verzekerd bent geweest voor de AOW en de Anw. In dit geval is een AOW-verzekering voor u mogelijk gunstig. Dit is bijvoorbeeld het geval als u buiten Nederland bent gaat wonen of werken. Dit houdt in dat:

  • U een lager AOW-pensioen zal ontvangen bij het bereiken van uw AOW-leeftijd;
  • Uw partner een lagere of zelfs geen nabestaandenuitkering Anw zal ontvangen, wanneer u zou komen te overlijden;
  • Uw kinderen, wanneer zij wees zouden worden, geen wezenuitkering zullen krijgen.

Logischerwijs wilt u dit voorkomen, en dat kunt u doen door u vrijwillig te verzekeren (AOW-verzekering)

Laat u vrijwillig verzekeren voor uw AOW-pensioen met een AOW-verzekering

Het is mogelijk u vrijwillig te laten verzekeren voor de AOW, de Anw of de AOW en de Anw samen. Dit kan door middel van een AOW-verzekering. Doe een proefberekening om te kijken het voor u zinvol is om u vrijwillig te laten verzekeren. Of vraag een offerte aan met uw persoonlijke DigiD.

Als u naar Nederland bent gekomen in de 50-jaarsperiode, dan kunt u AOW inkopen.

De begindatum van de opbouw van uw AOW-pensioen ligt vijftig jaar vóór uw AOW-leeftijd. Dat betekent dat u maximaal vijftig jaar AOW kunt opbouwen tot de leeftijd dat u met pensioen mag. Als u in deze 50-jaarsperiode in Nederland bent komen wonen of werken, dan was u tot dat moment niet verzekerd voor AOW. Wanneer u de AOW-leeftijd bereikt, krijgt u daarom een lager AOW-pensioen.
In dat geval kunt u zich vrijwillig laten verzekeren voor de AOW en alsnog AOW opbouwen over de jaren voordat u in Nederland kwam wonen of werken. Op die manier bent u toch verzekerd van een volledig pensioen. Dit heet AOW inkoop en kan vanaf de begindatum van de 50-jaarsperiode, tot de dag dat u naar Nederland kwam. Stel, u bent nu 53 en u bent op uw 43e naar Nederland gekomen. Dan kunt u vanaf uw 17e tot uw 43e AOW inkopen voor de jaren waarin u in Nederland niet verzekerd was voor de AOW en dus geen AOW-verzekering had.
AOW Inkopen kan alleen als u voor de eerste keer in Nederland kwam wonen of werken. Het is niet mogelijk u voor de Anw in te kopen. Doe een proefberekening om te zien of AOW inkoop gunstig voor u is.

Uw gezin is niet vanzelf meeverzekerd

Let op. Wanneer u een AOW verzekering neemt, dan bouwt uw enkel pensioen op voor uzelf. Dus niet voor uw kinderen of uw partner. Als u wilt dat uw partner een nabestaandenuitkering Anw krijgt als u komt te overlijden, dan kunt u zelf een vrijwillige AOW-verzekering afsluiten voor de Anw. Als uw kinderen wees worden door uw overlijden, dan kunnen zij een wezenuitkering ontvangen.

Vrijwillige AOW-verzekering voor uw partner en kinderen

Ook uw partner kan zelf een vrijwillige verzekering afsluiten. Daardoor:

  • kan uw partner zelfstandig een AOW-pensioen opbouwen en
  • kunt u zelf een Anw nabestaandenuitkering of halfwezenuitkering krijgen wanneer u partner zou komen te overlijden.

Ook voor uw kinderen kunt u een vrijwillige verzekering afsluiten.

0 reacties

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>