De lijfrente komt vrij, want het kabinet wil graag dat we meer geld gaan uitgeven, om zodoende de economie op gang te helpen. Eén van de maatregelen hiervoor is het vrijgeven van de lijfrente. Maar wat betekent dit precies voor u?

Wat is lijfrente

Een lijfrenteverzekering wordt over het algemeen afgesloten als een aanvulling op het pensioen of door ZZP-er die geen pensioen zelf opbouwen. De lijfrente komt vrij wanneer de einddatum van zo’n verzekering is behaald. Hier tegenover staat dat de rente hoger is en dat er een aantal interessante belastingvoordelen aan vast zitten. Normaal is het opnemen van die lijfrente niet eerder mogelijk of vervalt het belastingvoordeel.

Verandering in regels

Om mensen eerder over hun geld te laten beschikken geeft de overheid de mogelijkheid om de lijfrente eerder op te nemen dan de afgesproken einddatum. Maar er gelden een aantal voorwaarden. Zo moet u het geld besteden aan een hypotheek of investering om van het belastingvoordeel te kunnen genieten.

Uw lijfrente komt vrij, welke regels gelden er voor u?

Want wanneer uw lijfrenteverzekering voor 1 januari 1992 is afgesloten met een eenmalige storting, of wanneer u voor 16 oktober 1990 periodiek premie heeft betaald, dan valt u onder de oude regelgeving. Alles wat daarna is afgesloten valt onder de nieuwe regels. Hierin zit een verschil van de mogelijkheden voor u.

Valt u onder de oude regels dan kunt u kiezen voor;

Een lijfrente opnemen en gebruiken als aanvullend inkomen
Het bedrag opnemen en Schenken: dus b.v. een lijfrente voor uw (klein)kind.
In één keer het vrijkomende bedrag opnemen en ontvangen

Valt u onder de nieuwe regels dan gelden de volgende mogelijkheden;

De lijfrente gebruiken voor een, tijdelijke of gedeeltelijke, oudedagslijfrente
Overbruggingslijfrente tot 65-jarige leeftijd
Samenvoegen vrijkomende lijfrenteverzekeringen

Heeft u nog andere lijfrenteverzekeringen ergens afgesloten en kunt u die, eventueel met de nieuwe regels binnen een half jaar laten vrijkomen? Dan kan het vaak heel voordelig zijn om deze lijfrente-uitkeringen tegelijk te laten uitkeren en ze samen te laten voegen.
U betaalt dan veel lagere kosten en krijgt daarmee een hogere lijfrente-uitkering.

Wat wilt u gaan doen met uw geld?

De lijfrente komt vrij met als bedoeling dat u het gaat uitgeven. Er zijn verschillende belasting vrije mogelijkheden om dit te gaan doen, maar dan moet u het geld wel gebruiken voor bijvoorbeeld het aflossen van uw hypotheek. Er lekker van op vakantie gaan kan wel, maar dan betaald u het hoge belasting tarief. Bij de belastingdienst kunnen ze u alles uitleggen over de regels en de mogelijkheden.

3 reacties
 1. Jan F Damwijk says:

  Geachte L.S,

  Lees ik het nou goed dat het mogelijk is om je lijfrente voor de afgesproken einddatum opte nemen?

  Deze zou ik graag willen gebruiken voor mijn hypotheek.

  Ik ben zelf 53 jaar en dan zou dit voor mij goed uitkomen.

  Graag hoor/lees ik uw bevestiging want ik kan het verder nergens over lezen.
  Zelf heb ik er 2 uit staan nml: Aegon en SNSreaal.

  Met vriendelijke groet,

  Jan F Damwijk

  Beantwoorden
 2. admin says:

  Beste Jan,

  Dit artikel is toegevoegd door een student. Ik ben hier zelf helaas niet voldoende van op de hoogte dus kan u geen uitsluitsel geven. Misschien kunt u de exacte vraag mailen naar de AEGON en SNS, die zullen het precies weten. Wellicht heeft de SVB of Belastingdienst (http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/pensioen_en_andere_uitkeringen/sparen_of_verzekeren_naast_uw_pensioen/afkoop/) ook een antwoord op uw vraag.

  Mvg,

  Beantwoorden
 3. Ben Pronk says:

  Goedendag, ik heb een lijfrentepolis lopen bij de N.N. met een flexibele einddatum tussen 2014 en 2024.De polis is premievrijgemaakt en valt onder de oude regeling van voor 1998. Ik ben 62 en maak gebruik van een prepensioen. Kan ik de polis laten uitkeren op mijn hypotheek bij de ING?

  vr.gr.
  Ben Pronk

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>