65+ en alsnog van alles regelen

Op je oude dag wil je vooral rustig van je oude dag genieten. De technologie heeft je ruimschoots ingehaald, je hebt geen idee meer wat er heden ten dage allemaal speelt onder jongeren en de snelheid waarmee regelgeving verandert, gaat je boven de pet. Het laatste waar je je dus mee bezig wilt houden, is papierwerk. Toch wordt je ertoe gedwongen om als senior nog van alles te moeten regelen. Bijvoorbeeld je financiën, nadat je bent gestopt met werken. Helaas voor deze groep mensen, verandert de wetgeving omtrent de AOW ook constant. Dit is verwarrend en kan ervoor zorgen dat ouderen naast veel financiële voordelen grijpen. Of nog erger: ze worden bestraft omdat ze niet op de hoogte zijn van de laatste veranderingen in de wetgeving.

Rechtzaak

Niet alle ouderen zien de wetgeving als onduidelijk en niet bij te houden. Er zijn mensen die de strijd aangaan met de bureaucratie. Dit bewees een 60-jarige vrouw onlangs. Ze is zowel financieel als lichamelijk in zwaar weer en toch zou ze door omstandigheden en de nieuwe wetgeving twee jaar lang geen aanspraak maken op een AOW. Dit heeft alles te maken met het verhogen van de AOW-leeftijd. Die ligt, wanneer zij de 65 heeft bereikt, op 67. Dit terwijl haar verzekeringen zijn afgesloten in een tijd dat de AOW-leeftijd nog op 65 jaar lag. Een bijstandsuitkering kan ze niet ontvangen, omdat ze hier weer te vermogend voor is.
De vrouw besloot de strijdbijl op te pakken en naar de rechter te stappen. Met succes. De rechter oordeelde dat de vrouw recht heeft op AOW. Het kabinet heeft weliswaar een overbruggingsregeling in het leven geroepen, maar deze uitkering is volgens de rechter dusdanig minimaal, dat veel ouderen die te kampen hebben met een pensioengat hiermee te veel gedupeerd worden.

Hoop voor de toekomst

Voor veel ouderen die de AOW-leeftijd naderen en wellicht te maken krijgen met een pensioengat, is de uitspraak goed nieuws. Er is immers een grote kans dat de gronden waarop de vrouw uit Joure in het gelijk werd gesteld, ook voor hen gelden. De tweede kamer is echter minder blij met de uitspraak en wil weten wat dit betekent voor de staatskas. Indien de categorie ouderen waar het hier om gaat allemaal toch ‘gewoon’ hun AOW moeten krijgen, kost dit Nederland immers veel geld.
Het is de keerzijde van de medaille genaamd vergrijzing. Doordat de Nederlander steeds ouder wordt, zijn er in verhouding minder werkenden en dus, minder mensen die meer belasting moeten betalen om de ‘AOW-pot’ te kunnen vullen. Hierdoor heeft het kabinet besloten om de AOW-leeftijd te verhogen. Naar nu blijkt gaat dat niet zonder slag of stoot en moet er alsnog meer geld in de AOW-pot komen. Het lijkt een proces waar geen einde aan lijkt te komen, wanneer de vergrijzing niet stagneert.

Is dit het waard?

Voor ouderen is de uitspraak meer dan waardevol. Het blijkt zo te zijn dat het aanvechten van de nieuwe regelgeving je extra AOW kan opleveren. Het kost je echter wel veel tijd, energie en kopzorgen. Het kan je veel opleveren, maar of je op die leeftijd nog zin hebt in al deze rompslomp is een tweede.

0 reacties

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>