Indien u recht hebt op AOW maar uw partner heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt, dan komt u in aanmerking voor een AOW partnertoeslag. Totdat uw partner de AOW-leeftijd heeft bereikt, krijgt u deze AOW partnertoeslag.
Wanneer u 65 jaar of ouder bent en een jongere partner hebt die nog niet AOW-gerechtigd is, dan krijgt een toeslag wanneer uw partner geen of weinig eigen inkomen heeft.

Wanneer heb ik recht op AOW partnertoeslag?

Als u 65 jaar of ouder bent en samenwoont of getrouwd bent met uw partner, dan heeft u recht op 50% van het minimumloon als AOW-uitkering. In enkele gevallen verdient de partner echter te weinig, en van 50% van het minimumloon kan een huishouden van twee personen niet leven. Daarom is de AOW-partnertoeslag opgezet.

 

Wat zijn de voorwaarden van de AOW-partnertoeslag

De partnertoeslag kent een maximale hoogte, deze bedraagt 50% van het netto minimumloon. De toeslag is als een aanvulling bedoeld, waardoor niet iedereen automatisch recht heeft op partnertoeslag. Wanneer de jongere partner een bedrag van €1.211 of hoger verdient, dan heeft u geen recht op de AOW-partnertoeslag.

 

Hoe bereken ik de AOW partnertoeslag

De hoogte van de partnertoeslag is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:- Het inkomen van uw partner- Of uw partner een uitkering heeft of niet
Eventuele inkomsten uit rente tellen in de berekening van de AOW partnertoeslag niet mee. Voor het berekenen van uw partnertoeslag gaat u als volgt te werk. (Deze berekening gaat uit van inkomen verkregen uit arbeid, dus niet een uitkering.)
1. Neem van het inkomen van uw jongere partner de bruto inkomsten;2. Van het netto minimumloon is 15% ‘vrij’. Dat houdt in dat dit gedeelte voor de berekening van de AOW partnertoeslag niet meetelt;3. Neem uw bruto inkomsten (stap 1) en trek hier 15% van het bruto minimumloon af;4. Neem nu één derde van het bedrag dat overblijft. Dat bedrag is namelijk ook ‘vrij’.

 

Voorbeeld berekening AOW partnertoeslag

Stel, Sebastiaan is 65+ en gaat met pensioen. Zijn vrouw, Fleur, verdient €520 per maand. De partnertoeslag van Sebastiaan wordt nu als volgt berekend: – In 2013 is het netto minimumloon €1.469,40. Daarvan is 15% ‘vrij’ en telt dus niet mee in de berekening. 15% van €1.469,40 is €220,41.- Het bruto inkomen van Fleur bedraagt €520, waarvan we €220,41 aftrekken. Er blijft dan €299,50 over.- Van deze €299,50 is één derde ‘vrij’, dus wordt dit deel niet meegenomen in de berekening van de AOW partnertoeslag. 1/3e van €299,50 is €99,82.- We nemen nu de €299,50 en tellen hier €99,82 waardoor het totaal op €399,32 komt.- Breng het zojuist berekende gedeelte van de inkomsten uit arbeid van uw jongere partner in mindering op de maximale huurtoeslag, die 50% van het brutominimumloon bedraagt (50% van €1.469,40 is €734,40.

 

Krijg ik AOW partnertoeslag als mijn partner een uitkering heeft

Ja, alleen wordt nu het volledige bedrag van de uitkering gekort op de partnertoeslag. Als uw jongere partner bijvoorbeeld WAO, WIA of WW ontvangt, dan wordt het gehele bedrag van deze uitkering gekort op 50% van het netto minimumloon. Het restant daarvan ontvangt u als AOW partnertoeslag.

 

Afschaffing van de AOW partnertoeslag

In 2015 wordt de AOW partnertoeslag volledig afgeschaft. De overheid zegt dat tegen die tijd de vrouwenemancipatie in dusdanige mate is toegenomen dat vrouwen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Natuurlijk is dit een excuus van niets.
Op dit moment wordt de AOW partnertoeslag nog uitbetaald tot de datum waarop de jongere partner de leeftijd van 65 bereikt. Mogelijk krijgt uw jongere partner te maken met de verschuiving van de AOW leeftijd naar 67 jaar, maar dit heeft geen directe invloed op de partnertoeslag. Die loopt in de nieuwe situatie op dezelfde manier door, dus tot de jongere partner zelf recht heeft op AOW.

10 reacties
 1. F.M.van de Vorst says:

  Hoe zit het met partnertoeslag als je met een vrouw gehuwd bent van buiten de EU. Deze vrouw heeft nooit in Nederland gewoond of gewerkt is nu 56 jaar en ontvangt staatspensioen van haar geboorteland, ongeveer Euro 300,-. Ik zelf ben 70 jaar en heb tot nu toe steeds alleenstaande AOW ontvangen. Heb al veel instanties gevraagd hoeveel mijn AOW uitkering wordt maar niemand kan mij het precies vertellen.

  Beantwoorden
 2. Fritz Rombout says:

  Mijn vrouw ontvangt partnertoeslag. Zij werkt nog. Bovenstaande regeling is op ons van toepassing. Duidelijk.
  Volgend jaar gaat zij “Prepensioen ontvangen. Wordt dit prepensioen ook gezien als uitkering zodat het volledig wordt afgetrokken?

  Beantwoorden
 3. toos de kroon says:

  In november word ik 65 heb geen inkomen zelf en moet nog 8 mnd wachten op mijn eerste aow.mijn parter krijgt ne een aanvulling .als ik bovenstaande goed begrijp loopt de aanvulling op zijn pensioen door tot ik daadwerkelijk mijn aow ga ontvangen??

  Beantwoorden
 4. Guusje says:

  Mijn partner is jonger dan mij .vraag krijg je wel je aow als je mannelijke partner jonger is ?en een inkomen heeft we zijn getrouwd
  Ik heb namelijk gehoord dat ik pas mijn aow krijg als mijn man zijn pensioen leeftijd heeft bekijkt

  Beantwoorden
 5. Jacboon says:

  Ik ben getrouwd met een partner die 18 jaar jonger is dan mij
  Nu is zij werkloos geworden en haar uitkering gestopt
  Krijg ik nu weer mijn volledige aow uitkering?

  Beantwoorden
  • Jasper says:

   Je hebt, als je altijd in Nederland gewoond hebt, recht op volledige AOW. Het inkomen van je partner staat los van jouw AOW inkomen.

   Als je al partnertoeslag ontving wordt deze hoger doordat haar uitkering lager wordt. Dan wordt de AOW door die partnertoeslag dus hoger. Niet jouw AOW.

   Als je geen partnertoeslag ontving, omdat je partner meer dan € 1.375,58 bruto per maand verdiende, krijg je die toeslag nu ook niet (meer).

   P.S. Mijn partner is 20 jaar jonger en ik heb al AOW dus weet, voor zover mij bekend, waar ik het over heb.

   Beantwoorden
 6. Huib says:

  Graag zou ik willen weten wat mij te wachten staat er wordt zo onduidelijk over bedrag gereageerd. Ik zelf krijg over half jaar aow me vrouw is tien jaar jonger en heb een ifa uitkering bedrag 734.00 van wege invalide we hebben een eigen huiswat staat mij te wachten

  Beantwoorden
 7. Hans Snijders says:

  Ik heb recht op AOW met partnertoeslag.
  Sinds mei 2016 heeft mijn partner twee kleine pensioen uitkeringen gekregen

  bruto 48,40 netto 29,32
  bruto 73,75 netto 43,45
  totaal 72,77 x 5 maanden = 363,85
  Over de maanden mei, juni ,juli, aug en sept heb ik dus teveel partnertoeslag gehad.
  Dat we iets terug moesten betalen was mij duidelijk. Maar ik wordt nu aangeslagen voor 508,95 bruto
  dat moet ik terugstorten naar de SVB
  IK begrijp totaal niet hoe ze aan dit bedrag komen.
  Ik heb om een specificatie gevraagd van de berekening, maar misschien kunnen jullie mij ook helpen.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>